Medisch Centrum Kinderwens biedt als eerste fertiliteitskliniek het online coachprogramma van Zo graag een Baby aan ter psychosociale ondersteuning tijdens en na fertiliteitstraject.

Een onvervulde kinderwens heeft een hevige impact op het leven van wensouders. Medisch Centrum Kinderwens start een pilot om laagdrempelig psychosociale ondersteuning te bieden met behulp van het online coachprogramma ‘Zo graag een Baby’.

Medisch Centrum Kinderwens biedt als eerste fertiliteitskliniek het online coachprogramma van Zo graag een Baby aan ter psychosociale ondersteuning tijdens en na fertiliteitstraject.

Patiënten die momenteel een fertiliteitstraject doorlopen, een miskraam doormaken of degenen die zonder resultaat een fertiliteitstraject afsluiten krijgen het online coachprogramma aangeboden.

Mentale impact onvervulde kinderwens

Een onvervulde kinderwens heeft een hevige impact op het leven van de wensouder(s). Na een jaar ‘zelf proberen’, is het in Nederland mogelijk om een medisch traject in te gaan om zwanger te worden. Wanneer je als lesbisch koppel of als single vrouw een kinderwens hebt, dan is het mogelijk om via de kliniek met behulp van een spermadonor je kinderwens te vervullen. Vaak is een fertiliteitstraject, zoals IUI, IVF of ICSI, naast hoopgevend, fysiek en mentaal uitdagend.

Medisch Centrum Kinderwens ziet dagelijks in de praktijk dat het voor patiënten mentaal zwaar is als zwanger worden niet lukt. Het fertiliteits-centrum besteed daarom veel aandacht aan het psychosociale aspect van een onvervulde kinderwens. Patiënten kunnen terecht bij een van de maatschappelijk werksters als zij behoefte hebben aan ondersteuning. Daarnaast is het nu mogelijk om een online coachprogramma te volgen. Op deze manier verbreden ze de psychosociale hulpverlening en zal dit beter aansluiten bij de behoefte van de wensouders. Tessa Cox, fertiliteitsarts bij Medisch Centrum Kinderwens: “Naast goede lichamelijke begeleiding in een traject met vruchtbaarheidsbehandelingen, is goede mentale begeleiding erg belangrijk. Een optimale behandeling is mogelijk wanneer voor beiden aandacht is. Door goede mentale begeleiding krijg je ondersteuning om het fertiliteitstraject beter te kunnen doorlopen. De mentale belasting wordt namelijk door een groot deel van onze patiënten onderschat. Bijna dagelijks hoor ik dat mensen pas beseffen wat de mentale impact is van een vruchtbaarheidsbehandeling, nu ze er zelf middenin zitten”.

Online coachprogramma Zo graag een Baby

Zo graag een Baby is een laagdrempelig, online coachprogramma dat zich specifiek richt op mensen met een onvervulde kinderwens. Het programma kan worden ingezet tijdens het fertiliteitstraject, bij een miskraam of in het geval iemand te maken heeft met een definitief onvervulde kinderwens. Initiatiefnemer Nina Rang heeft zelf ervaren hoe het is als zwanger worden niet gemakkelijk gaat en heeft meerdere miskramen gehad. Hoewel de fertiliteitszorg uiteindelijk heeft geresulteerd in een mooi en compleet gezin, heeft zij een gemis aan psychische ondersteuning ervaren. Haar ervaringen heeft zij gebruikt om een negatieve periode om te zetten naar iets positiefs: mensen in hetzelfde schuitje helpen om minder stress en spanning te ervaren bij een onvervulde kinderwens en toe te werken naar meer mentale veerkracht en innerlijke rust. “Als je kwetsbaar bent, dan is het zo belangrijk dat je gehoord en gezien wordt. En dat ben je, kwetsbaar, als zwanger worden niet lukt. Helaas was er bij mij – ten tijde dat ik hiermee te maken had - weinig aandacht voor hoe het mentaal met mij ging. Des te meer waardering heb ik voor Medisch Centrum Kinderwens dat zij hier actief mee bezig zijn. Door het online programma te ontwikkelen wilde ik psychosociale ondersteuning laagdrempelig en bereikbaar maken voor iedereen die te maken heeft met een onvervulde kinderwens. Soms is alleen al het aanbieden van een tool als die van Zo graag een Baby al een mooi gebaar. Je zegt daarmee als arts: ik zie jou, ik zie wat je nodig hebt en het is niet meer dan logisch dat we jou de begeleiding aanbieden die je op dit moment goed kunt gebruiken.”, aldus Nina Rang van Zo graag een Baby.

Pilot

In de pilotperiode zal het online coachprogramma Zo graag een Baby aangeboden worden aan patiënten die in behandeling of uitbehandeld zijn bij Medisch Centrum Kinderwens. Het is de bedoeling om na een succesvolle pilotperiode over te schakelen op een lange termijn samenwerking.

Medisch Centrum Kinderwens Leiderdorp

Medisch Centrum Kinderwens is een zelfstandige gespecialiseerd centrum en is volledig ingericht om mensen te begeleiden met een kinderwens. Iedere kinderwens heeft voor ons een eigen verhaal. Verhalen van verschillende mensen met verschillende achtergronden. In onze kliniek bieden we iedereen een prettige omgeving en begeleiden wij de kinderwens op een vernieuwende en verantwoorde manier waarbij we streven naar een maximaal resultaat. Hierbij staat een persoonlijke benadering centraal waarbij ons hoofddoel is dat wensouders zich veilig, vertrouwd en gehoord voelt. Medisch Centrum Kinderwens beschikt over een eigen fertiliteit/IVF laboratorium, een spermabank, eicelbank en embryobank. We bieden daardoor een brede mogelijkheid aan behandelingen. Voor meer informatie, zie: https://vivaneo-ivf.com/nl/medisch-centrum-kinderwens-leiderdorp/

Zo graag een Baby

Het online coachprogramma Zo graag een Baby is opgericht en ontwikkeld door ervaringsdeskundige en coach Nina Rang en ontstaan vanuit de persoonlijke overtuiging dat er meer aandacht nodig is voor het psychische aspect van een onvervulde kinderwens. Het beoogde doel van het coachtraject is om op laagdrempelige wijze minder stress en spanning te ervaren bij een onvervulde kinderwens en met meer mentale veerkracht en innerlijke rust de toekomst tegemoet te treden. Voor meer informatie over Zo graag een Baby, zie: www.zograageenbaby.nl

Geplaatst op donderdag 22 april 2021.

Over Nina Rang Zo graag een Baby

Dit bericht is geschreven door Nina Rang Zo graag een Baby. Het bedrijf valt onder coaching uit Den Haag. Trefwoorden van Nina Rang Zo graag een Baby uit Den Haag : coach, coaching praktijk, persoonlijke coaching, hulp bij onvervulde kinderwens, hulp bij zwanger worden, hulp bij zwanger te blijven, coaching bij kinderwens, bewustwording.

Lees meer over Nina Rang Zo graag een Baby.